Direktlänk till inlägg 11 juni 2013
Hörde talas om grötbröd för första gången för ett par veckor sedan. Det var vår hyresgäst som berättade att hennes mamma brukar baka ett bröd på havregrynsgröt som var det godaste hon visste. Blev såklart nyfiken på det där - klart man måste testa! Men så är det ju det där med ingredienser... Det fanns massor av olika recept på nätet när jag googlade på det och många innehöll en massa specialsaker som jag inte hade hemma och jag ville ju baka NU! Så det fick helt enkelt bli ett enkelt recept, anpassat till det jag hade hemma.
Brödet blev kanske inte det snyggaste i världen för jag trängde ihop alla fyra limpor på en plåt men smaken var det då verkligen inget fel på! Luftigt, saftigt och gott med en härligt krispig yta. Ett par skivor av det varma brödet med smör och ost och till det en stor kopp starkt kaffe blev en ren lyckostund!
4 limpor
4 dl havregryn
8(+ 4) dl vatten
1( +2) tsk salt
100 gr jäst
75 gr margarin
3 msk sirap
1 l vetemjöl
1,5 l rågsikt
Blanda havregryn, 8 dl vatten och 1 tsk salt i en kastrull. Koka upp under omrörning.
Låt gröten koka i ca 3 min. Häll över gröten i en degbunke och tillsätt 4 dl kallt vatten. Låt blandningen svalna till 37 grader och smula sedan ned jästen i en del av blandningen och rör ihop.
Tillsätt margarin, sirap, resten av saltet och det mesta av mjölet. Arbeta ihop degen och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och forma varje del till en limpa.
Låt bröden jäsa i ca 45 minuter.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|