Senaste inläggen
Får nog erkänna att morgonpromenaden inte går i något vidare tempo den här tiden på året. Det är så mycket som distraherar på vägen! Vem kan bara skynda förbi allt det vackra och komma hem tomhänt?
Den här saften har en god smak med en liten nyans av beska/bitterhet, vilket gör att den passar den som gillar grape, martini och liknande smaker. Passar utmärkt till att använda som ingrediens i härliga sommardrinkar.
60 blomklasar (lila bondsyren)
1.2 kg socker
50 g vinsyra eller citronsyra
2 citroner
1.5 liter vatten
Ev natriumbensoat
Tvätta rent blommorna i kallt vatten och rensa bort stjälkarna. Lägg blommor, socker, vinsyra i en hink. Häll över kokade vatten. Tillsätt rivet citronskal och saften av citronerna. Låt stå kallt i 3 dygn. Sila och häll upp på flaska.
Den här chutneyn har en i min smak alldeles perfekt balans mellan syrligt, sött, salt och hett. Mycket godare än exempelvis mango chutney, som jag tycker kan bli lite kvalmig. Passar perfekt till grillat, kalla smårätter, tacos osv. Kryddningen kan man variera efter smak, många använder bara vanlig "svensk" curry men jag är inte särskilt glad i den smaken när den blir för genomslående så därför bytte jag ut det mesta av curryn mot lite andra starkare kryddblandningar.
500 g rabarber
1 tsk ingefära
3,5 dl socker
2 st rödlökar
1 gul lök
3 msk ättikssprit 12%
3/4 dl vatten
1/2 msk curry
1 msk starkare kryddblandning (exempelvis chimi churri)
2 tsk salt
2-3 finhackade färsk chili
Skär rabarbern i ganska små bitar och hacka löken. Riv ingefäran om den är färsk. Koka rabarber, lök, ättikssprit och vatten i ca 10 min. Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka ca 30 min. Häll på varm, väl rengjord burk med tätslutande lock och låt svalna.
2 kg rabarber
1 liter vatten
ca 8 dl socker
2 krm natriumbensoat
Tvätta av och skär rabarbern i bitar. Koka dom under lock tills dom mosats sönder. Häll blandningen i en silduk, bakhandduk och vrid ur saften i en bunke. Det ska bli ungefär 2 liter saft. Koka upp saften och ta den sedan från plattan. Rör i sockret tills det löser sig. Det ska vara 8 dl socker till 2 liter saft, så om det blir mindre saft än så får man helt enkelt minska lite på sockret också. Koka upp igen och ta från plattan. Rör först ut natriumbensoatet i en skvätt av saften och rör sedan ner blandningen i resten av saften. Häll på fina och väl rengjorda glasflaskor eller burkar. Frys gärna in i plastburkar som man kan skopa ur om man bara vill ha lite grann då och då.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|